ارزیابی تعامل بین سکونتگاه های روستایی حاشیه کویر مرکزی و محیط طبیعی با بررسی پایداری دوطرفه در جهت توسعه کالبدی (مطالعه موردی: قلعه روستای امیرآباد زواره)

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,306

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCOHRD01_072

تاریخ نمایه سازی: 28 شهریور 1388

چکیده مقاله:

پهنه وسیعی از سرزمین ایران در آب و هوای گرم و خشک کویری فلات مرکزی ایران واقع شده است. با وجود اینکه ایجاد شرایط اولیه اسکان در این ناحیه بسیار دشوار می باشد، سکونتگاه های متعددی با ساختارهای ویژه در طول تاریخ در این منطقه شکل گرفته و به حیات خود ادامه داده اند. لذا در این مقاله سعی بر ان است تا نمونه ای از تمهیدات اندیشیده شده در قالب یک مجموعه زیستی جهت ایجاد شرایط اسکان و سازگاری با شرایط نامناسب طبیعی به منظور ساخت مسکن در نواحی حاشیه ای کویر مورد بررسی قرار گیرد، در این تحقیق به طور موردی بر روی قلعه روستای امیرآباد از توابع بخش زاویه واقع در حاشیه کویر دق سرخ صورت گرفته، که در آن رویکردهای به کار گرفته شده جهت ساخت کالبد روستا از نظر استقرار، ریخت شناسی و چگونگی سازمان فضایی در انطباق با شرایط محیط طبیعی مورد مطالعه قرار گرفته است. انچه در این میان مهم می باشد، دستیابی به نوع منحصر به فرد الگوی مسکن پایدار از نوع چهارصفه و سازماندهی ساختار قلعه تحت تاثیر آن است. با توجه به تاثیر پذیری و تاثیرگذاری سکونتگاه روستایی بر محیط طبیعی و ایجاد پایداری دو طرفه، دست یابی به این راهکارها منجر به کارگیری فناوری های بومی در ساخت سکونتگاه های منطبق با شرایط طبیعی و تطبیق آن با شرایط کنونی جهت توسعه کالبدی روستا و یا اجرای سکونتگاه های جدید در منطقه مورد مطالعه می باشد.

کلیدواژه ها:

سکونتگاه های حاشیه کویر ، طراحی پایدار ، توسعه کالبدی ، ساختار قلعه روستا ، الگوی مسکن چهار صفه

نویسندگان

فرامرز پارسی

دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشکده معماری و شهرسازی، گروه مرمت ابنیه

ساناز جعفرپورناصر

دانشجوی کارشناسی ارشد مرمت ابنیه و بافت های تاریخی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • تولون، ب. (1374) سکونتگاه‌های روستائی، ترجمه: ظاهری، ا.، انتشارات دانشگاه ...
  • ودیعی، ک.(فروردین 2535) روستانشینی در ایران، شورای عالی فرهنگ و ...
  • چپ من، د. (1386) آفرینش محلات و مکان‌ها در محیط ...
  • حاجی ابراهیم زرگر، ا. (1386) درآمدی بر شناخت معماری روستائی ...
  • معماریان، غ. (1375) آشنایی با معماری مسکونی ایرانی گونه‌شناسی درونگرا، ...
  • قبادیان، و. (1385) بررسی اقلیمی ابنیه سنتی ایران، موسسه انتشارات ...
  • پیرنیا، م.ک. (1382) آشنائی با معماری اسلامی ایران در ساختمانهای ...
  • نمایش کامل مراجع