بررسی رابطه مادر-کودک با مشکلات رفتاری کودکان 6 - 4 ساله کم شنوای شهرستان کرج

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,304

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ECEH05_035

تاریخ نمایه سازی: 5 آبان 1397

چکیده مقاله:

مقدمه: در میان عوامل مختلف موثر بر شکل گیری شخصیت کودک، خانواده از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در خانواده است که کودک یاد می گیرد دوست بدارد،دوست داشته شود، به نیازها و انگیزه هایش پاسخ داده شود، با محرومیت های اجتناب ناپذیری نیز برخوردکند و البته این محرومیت ها را به وسیله عشق و محبت جبران نماید. در این میان نقش والدین و بخصوص مادر بسیار موثر است. از نظر روان تحلیل گران نخستین رابطه کودک، پایه و اساس شخصیت او را تشکیل می دهد. برطبق نظر آنها کودک به این دلیل به چهره دلبستگی )مادر( علاقمند شده و به او دلبسته می شود که به تدریج در می یابد که مادر مسیول ارضاء نیازهای دهانی اوست. قبل از تولد کودک، انتظار داشتن فرزندی سالم،انتظاری طبیعی در والدین است. والدین بویژه مادران در طول دوران بارداری درباره آینده فرزندشان رویا هایی را در سر می پرورانند. رو برو شدن مادر با فرزند معلول در حقیقت متلاشی شدن رویا های او و انتظار داشتن فرزند سالم است که منجر به افسردگی و بروز مشکلات روحی و عاطفی در مادر می گرد. بدیهی است مادری که مشکلات روحی و عاطفی دارد و دچار افسردگی می باشد نمی تواند رفتار مناسبی با کودک معلول خود داشته باشد. محبت های افراطی و حمایت های بیش از حد کودک معلول و یا طرد وی توسط مادر می تواند مشکلات جدی در روند رشد شخصیت کودک معلول را ایجاد نماید. ناشنوایی عبارت است از فقدان کامل یا بخشی از شنوایی به گونه ای که فرد مبتلا بدون سمعک نمی تواند گفتار انسان را بشنود .ناشنوایی نقصی است که به موجب آن فرد بیش از 70 دسی بل کمبود شنوایی دارد. طبق آمار جهانی 5 تا 6 دهم درصد از افرادی که در سن مدرسه هستند دچار نقص یا کمبود شنوایی هستند. اثرمعلولیت های شنوایی در حدی است که بسیاری از توانایی های فرد را برای سازگاری با محیط لازم میباشد را تحت الشعاع قرار می دهد. امروزه در پهنه ی دیدگاه هایی که کوشش می کنند به فهم بهتر زندگی روانی، تحول عاطفی و چگونگی پدیدآیی اختلال های کودکان دست یابند، نظریه هایی که محور اصلی را رابطه ی مادر-کودک می دانند جایگاه وسیع و خاصی دارند. هدف از این تحقیق بررسی ارتباط بین رابطه ی والد - کودک با ویژگی های رفتاری کودکان کم شنوا مد نظر می باشد.روش: روش پژوهش در محدوده ی پژوهش های توصیفی پیمایشی قرار دارد. جامعه آماری مورد نظر کلیه کودکان کم شنوا با سن تقویمی 4-6 سال دریکی از مراکز ناشنوایی و کم شنوایی شهرستان کرج در اردیبهشت سال 1393 می باشند. حجم نمونه 30 نفر و روش نمونه گیری از نوع تصادفی بوده است. داده ها از طریق دو پرسشنامه ، جمع آوری گردید. پرسشنامه اول : مقیاس ارزیابی رابطه مادر –کودک )MCRE( که توسط مادران تکمیل شد. پرسشنامه دوم : پرسشنامه ی رفتاری راتر کودکان/ فرم معلم ، می باشد که توسط معلمان این کودکان تکمیل گردیده و در پایان بر اساس نرم افزار spssتجزیه و تحلیل شد.

نویسندگان

سیده زهرا صادری

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تربیتی گرایش پیش دبستانی ،دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ،دانشکده علوم تربیتی و رفاه اجتماعی

محدثه بیاتی

کارشناسی رشد و پرورش کودکان پیش از دبستان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

منصوره کریم زاده

استادیار و عضو هییت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی