پوسیدگی ریشه توتفرنگی در اثر Dactylonectria macrodidyma در گلخانه های استان کرمان

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 338

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PPC01_110

تاریخ نمایه سازی: 23 مهر 1398

چکیده مقاله:

توت فرنگی (Fragaria × ananassa) محصولی ارزشمند در استان کرمان است. در سال 1397 در گلخانه های کشت توت فرنگی در کرمان گیاهانی با علائم پوسیدگی ریشه مشاهده شد. به منظور جداسازی عامل بیماری، بخشهای دارای علائم از ریشه و طوقه گیاه شسته شده، با استفاده از هیپوکلریت سدیم %10 تجاری ضدعفونی سطحی شدند و پس از شستشو با آب مقطر سترون، روی محیط کشت PDA کشت شدند. جدایه های شبیه به جنس Cylindrocarpon روی محیط کشت PDA جداسازی و سپس جدایه ها از طریق تک اسپور خالصسازی شدند. میکروکنیدیوم های این قارچ روی محیط کشت SNA تخم مرغی و سوسیسی شکل 3/6 × 6/4) میکرومتر) و ماکروکنیدیومها 4/1 × 17/3) میکرومتر) تکسلولی بودند. برای شناسایی مولکولی، جفت آغازگرهای ITS1 و ITS4 برای تکثیر نواحی ITS-rDNA و آغازگرهای Bt2a و Bt2b برای تکثیر بخشی از ژن بتاتوبولین مورداستفاده قرار گرفت. بر اساس صفات ریخت شناختی و داده های مولکولی به دست آمده، این قارچ به عنوان گونه Dactylonectria (=Neonectria ) macrodidyma شناسایی شد. یک جدایهی منتخب برای بررسی بیماریزایی روی توتفرنگی مورد آزمون قرار گرفت. گیاهان توت فرنگی سالم و بدون علائم بیماری انتخاب و ریشه های آنها با استفاده از هیپوکلریت سدیم %0/5 تجاری ضدعفونی سطحی شدند و سپس با آب مقطر سترون شستشو داده شدند. این گیاهان با فروبردن ریشه ها در سوسپانسیون کنیدیوم جدایه ی موردنظر 106) کنیدیوم در هر میلی لیتر) به مدت 20 دقیقه، مایه زنی شدند. برای گیاهان شاهد از آب مقطر سترون استفاده شد. علائم بیماری پس از یک ماه به صورت نکروز لبه ی برگها، پوسیدگی ریشه وطوقه و نهایتا مرگ گیاه مشاهده شد. گیاهان شاهد علائمی نشان ندادند. عامل بیماری مجددا از ریشه گیاهان آلوده جداسازی شد. با توجه به بررسیهای انجام شده این گزارش اولین مورد از شناسایی D. Macrodidyma در ارتباط با پوسیدگی ریشه ی توت فرنگی در گلخانه های ایران است.

نویسندگان

آزاده حبیبی

گروه تنوع زیستی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته،کرمان، ایران.

زینب میرزاده آبگرمی

گروه تنوع زیستی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته،کرمان، ایران.

بنفشه صفایی فراهانی

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی، شیراز، ایران.