شناسایی ترکیبات شیمیایی تقطیرات حاصل از مرحله بوگیری روغن خام سویا با استفاده از دستگاه کروماتوگراف گازی-طیف سنج جرمی (GC-MS)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 353

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JRIFST-10-1_001

تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1400

چکیده مقاله:

تقطیرات مرحله بوگیری، محصول فرعی و یکی از ضایعات مهم صنایع روغن های خوراکی می باشد که دارای ماهیت پیچیده ای بوده و منبعی باارزش اقتصادی بالا از ترکیبات زیست فعال و مغذی شامل فیتواسترول ها، توکوفرول ها و اسکوآلن می باشد. در این مطالعه، به جای استفاده از پیش تیمار مشتق سازی و صابونی کردن نمونه (با استفاده از حلال های سمی و کار آزمایشگاهی طولانی) که در مطالعه های پژوهشی پیشین به صورت متداول استفاده شده است، از روش تیمار فراصوت و پس از آن سانتریفیوژکردن و جمع آوری مایع رویی جهت تزریق مستقیم به دستگاه کروماتوگراف گازی-طیف سنج جرمی (GC-MS) استفاده شد. بهینه سازی برنامه دمایی به منظور جداسازی اجزاء مختلف تقطیرات شامل توکوفرول، استرول و اسکوآلن انجام شد. براساس نتایج به دست آمده فراوان ترین ترکیبات در تقطیرات روغن سویا، فیتواسترول ها بودند (۲۴/۳-۲۲/۵ درصد)، این در حالی است که غلظت اسکوآلن و توکوفرول به ترتیب ۶-۵/۹ و ۱۱/۲۴-۱۰ درصد بود. مقدار اسیدهای چرب آزاد تقطیرات روغن سویا بالا و به میزان ۶۲/۴۶درصد اندازه گیری شد. همچنین تری گلیسریدها اصلی ترین گلیسریدهای تقطیرات بودند (۱/۴ درصد). مطالعه حاضر نشان داد که بخش غیرقابل صابونی شونده تقطیرات بوگیری به دلیل داشتن مقادیر قابل توجه ترکیبات زیست فعال، می ‎تواند پس از تخلیص در صنایع مختلف غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی مورداستفاده قرار گیرد.

نویسندگان

پریسا جعفریان اصل

دانشجوی دکتری، گروه شیمی مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران

راضیه نیازمند

دانشیار، گروه شیمی مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران

مسلم جهانی

استادیار، گروه شیمی مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • AOCS. (۱۹۹۸). Official methods and recommended practices of the AOCS. ...
  • Dumont, M.-J., & Narine, S. S. (۲۰۰۷). Characterization of flax ...
  • Gunawan, S., & Ju, Y. H. (۲۰۰۹). Vegetable oil deodorizer ...
  • Verleyen, T., Verhé, R., Garcia, L., Dewettinck, K., Huyghebaert, A., ...
  • نمایش کامل مراجع