اثربخشی آموزش برنامه روندنمای مدیریت رفتار به مادران بر رفتار پرخاشگرانه دانش آموزان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 164

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-6-3_010

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: نافرمانی مقابله ­ای علت بیشترین ارجاع والدین به مراکز درمانی است. علائم این اختلال در دوران کودکی و پیش­ دبستانی بروز پیدا می­ کنند و در صورت عدم درمان، ادامه یافته و نتایج منفی بلندمدتی از جمله اخراج از مدرسه و ایجاد اختلال شخصیتی را به دنبال دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش برنامه روندنمای مدیریت رفتار به مادران بر رفتار پرخاشگرانه دانش ­آموزان مبتلابه اختلال نافرمانی مقابله ­ای بود. روش: پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و پیگیری ۲ ماهه بود. جامعه آماری شامل مادران دانش­ آموزان پسر ۹-۷ سال شهر کرمانشاه در سال تحصیلی ۹۷-۱۳۹۶ بود. ۳۰ نفر از مادران کودکانی که بر اساس فهرست رفتاری کودک اخنباخ (۲۰۰۱) و مقیاس علائم مرضی کودکان گادو و اسپرایسفیکن (۱۹۹۴) مبتلابه اختلال نافرمانی مقابله ­ای تشخیص داده شده بودند، به شیوه نمونه ­گیری در دسترس انتخاب شدند. مادران به صورت تصادفی در دو گروه ۱۵ نفری آزمایش و گواه جایدهی شدند و سپس برنامه روندنمای مدیریت رفتار به مدت ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ­ای فقط برای گروه آزمایش اجرا شد. برای تجزیه تحلیل داده ­ها از طرح تحلیل واریانس مختلط با اندازه­ گیری مکرر استفاده شد. یافته: یافته ­های پژوهش نشان داد برنامه روندنمای مدیریت رفتار بر رفتار پرخاشگرانه (۲۹/۲۱F=، ۰/۰۱>P) اثر معناداری داشته و این نتایج در دوره پیگیری دوماهه نیز پایدار بود. نتیجه گیری: بر اساس یافته­ های پژوهش حاضر می­ توان استنباط کرد که برنامه روندنمای مدیریت رفتار با آموزش چگونگی مواجه ­سازی کودک با پیامدهای منطقی، بدون به­کارگیری روش­ های تنبیهی سخت­گیرانه، می ­تواند منجر به کاهش رفتارهای پرخاشگرانه در کودکان مبتلابه اختلال نافرمانی شود.  

کلیدواژه ها:

Behavioral management flow chart ، aggressive behavior ، oppositional defiant disorder ، برنامه روندنمای مدیریت رفتار ، رفتار پرخاشگرانه ، اختلال نافرمانی مقابله ای

نویسندگان

رویا حیدری

Faculty of Humanities & Social Sciences, University of Kurdistan, Iran

پگاه آزادی منش

Faculty of Literature and Humanities, University of Guilan, Rasht, Iran

صدیقه رنجبر هورویی

Kermanshah branch, Islamic Azad University, Kermanshah, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Azizi A, Karimipoor BA, Rahmani S, Veisi F. Comparing the ...
  • Grayson P, Carlson GA. The utility of a DSM-III-R-based checklist ...
  • Grayson P, Carlson GA. The utility of a DSM-III-R-based checklist ...
  • نمایش کامل مراجع