بررسی کارایی کربن فعال تولید شده از چوب انگور در حذف رنگ های راکتیو بلو ۱۹ و راکتیو رد ۱۹۸ از محلول آبی-مطالعات تعادلی و سنتیکی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 5,185

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-23-1_011

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: رنگ های راکتیو از جمله پرکاربردترین رنگ ها در صنایع نساجی هستند. در فرآیند رنگرزی حدود ۶۰ تا ۷۰% از رنگ مصرفی بر روی الیاف تثبیت می شود. در آخرین مرحله آب شویی الیاف حدود ۱۵-۱۰ % از رنگ های راکتیو مصرفی وارد پساب شده و باعث بروز مشکلات زیست محیطی می گردند. لذا هدف از این مطالعه حذف رنگ های راکتیو بلو۱۹ و راکتیو رد ۱۹۸ با استفاده از کربن فعال تهیه شده از پسماند حاصل از هرس درختچه انگور در سیستم ناپیوسته است. روش بررسی: در این مطالعه کربن فعال با فعال ساز اسیدفسفریک در نسبت اشباع ۱:۲ و در دمای°C ۴۰۰ سنتز شد. همچنین شرایط بهینه برای حداکثر جذب رنگ های راکتیو بلو۱۹ و رد ۱۹۸ در این مطالعه pH برابر ۲، دوز جاذب g/l ۰۵/۰، غلظت اولیه رنگ mg/l ۳۰۰، دما C° ۶۰، حجم محلول ml ۲۰۰ و زمان تماس ۱۲۰ دقیقه تعیین شد. یافته ها: نتایج نشان داد که نمونه کربن فعال با سطح ویژه m۲/g ۱۹۵۰ و حجم کلی حفرات cm۳/g ۵۸۸/۱ و توزیع ۵۱% حفرات در محدوده میکروحفره با حداکثر ظرفیت جذب mg/g ۱۱۵۴ برای رنگ بلو ۱۹ و mg/g ۴۳۱ برای رنگ راکتیو ۱۹۸ در شرایط بهینه از پتانسیل بالایی در حذف رنگ برخوردار است. همچنین داده های تعادلی رنگ راکتیو بلو ۱۹ تطابق بیشتری با مدل فرندلیخ و داده های رنگ راکتیو رد ۱۹۸ تطابق بهتری با مدل لانگمیر داشت. جذب هر دو رنگ نیز از مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم پیروی نمود. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد کربن فعال تهیه شده از چوب انگور از پتانسیل بالایی در تصفیه پساب صنایع نساجی برخوردار است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

مهران بیجاری

کارشناسی ارشد آلودگی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

زهره علی محمدی

کارشناسی ارشد آلودگی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

حبیب اله یونسی

استاد گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران (نویسنده مسول)

نادر بهرامی فر

دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :