اثر شیب طولی و پلان مسیر چوب کشی و تعداد تردد اسکیدر چرخ لاستیکی تاف E۶۵۵ بر کوبیدگی خاک جنگل(مطالعه موردی: طرح جنگل داری دکتر بهرام نیا)

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 261

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-21-4_017

تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: هدف از اجرای این تحقیق بررسی تاثیر شیب طولی و پلان مسیر چوب­کشی و تعداد تردد اسکیدر چرخ­لاستیکی تاف بر کوبیدگی خاک در طرح جنگل­داری دکتر بهرام­نیا بود. روش بررسی: ابتدا مسیرهای چوب­کشی با جهت­های چوب­کشی رو به بالا و رو به پایین انتخاب و هر مسیر به دو بخش با تردد متوسط و شدید تقسیم شد. پلان مسیر به روش قطبی و نیم­رخ طولی مسیر از طریق ترازیابی برداشت و وارد نرم­افزار اتوکد گردید. مسیرهای چوب­کشی از نظر پلان به دو طبقه مسیر مستقیم و قوس­های افقی و از نظر شیب طولی برای مسیر رو به بالا به طبقات ۱۵-۵، ۲۵-۱۵ و ۲۵< درصد و برای مسیر رو به پایین به طبقات ۵-۰، ۱۵-۵ و ۱۵< درصد تفکیک شدند. به­منظور اندازه­گیری کوبیدگی، تخلخل و رطوبت وزنی خاک در مجموع اقدام به برداشت ۲۲۸ نمونه خاک توسط استوانه فولادی در طبقات یادشده و منطقه شاهد (جنگل) شد. یافته ها: نتایج نشان داد که مقدار وزن مخصوص ظاهری خاک با افزایش شیب طولی مسیر و همچنین میزان تردد اسکیدر به­طور معنی­داری افزایش یافت. بیش­ترین مقدار وزن مخصوص ظاهری در طبقه تردد زیاد، شیب طولی بالای ۲۵ درصد (۲۷/۱ گرم بر سانتی­متر   مکعب در چوب­کشی رو به بالا) و بالای ۱۵ درصد (۱۸/۱ گرم بر سانتی­متر مکعب در چوب­کشی رو به پایین) و بر روی قوس به ثبت رسید. کم­ترین میزان تخلخل و رطوبت وزنی خاک نیز در همین شرایط مشاهده شد. بحث و نتیجه گیری: در این تحقیق برای نخستین بار از نمایش­گر سه­بعدی Civil۳D برای تحلیل فنی مسیرهای چوب­کشی و تعیین مکان­های­ نمونه­برداری بهره­ گرفته شد. براساس یافته­ها به­منظور کاهش صدمات وارد به خاک مسیرهای چوب­کشی باید حتی­الامکان از ایجاد مسیرهای پر پیچ و خم، پرشیب و تردد زیاد روی آن­ها پرهیز نمود.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

حسین یازرلو

کارشناسی ارشد، جنگلداری، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

آیدین پارساخو

استادیار، جنگلداری، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. (مسوول مکاتبات)

هاشم حبشی

دانشیار، جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

سلطانعلی سلطانی نژاد

مربی گروه جنگلداری، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :