مطالعه تطبیقی شرایط ایمنی کتابخانه های عمومی وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری و نهاد کتابخانه های عمومی کشور در شهر تهران

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 124

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PUBLIJ-16-4_008

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1401

چکیده مقاله:

هدف: هدف از انجام این پژوهش، شناخت و مقایسه شرایط ایمنی کتابخانه­های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه­های عمومی کشور و سازمان فرهنگی هنری شهرداری در شهر تهران به منظور شناخت و مقایسه نقاط قوت و ضعف، و اشتراک و افتراق آنها در رابطه با شاخص های ایمنی می­باشد. روش: روش پژوهش حاضر، پیمایشی است. جامعه آماری شامل ۳۷ باب کتابخانه عمومی وابسته به نهاد و ۷۲ باب کتابخانه­ وابسته به شهرداری شهر تهران می­باشد که روی هم شامل ۱۰۹ کتابخانه است. ابزار گردآوری داده­ها در این پژوهش سیاهه وارسی محقق ساخته ای در قالب پرسشنامه است و شامل سوالاتی در ۸ شاخص ایمنی و حفاظت کتابخانه می­باشد که توسط پاسخگویان تکمیل شد. یافته­ها: یافته ها نشان داد که در شاخص اول (کیفیت ساختمان کتابخانه) در دو معیار و در شاخص چهارم (ایمنی کتابخانه در برابر آتش سوزی) در یک معیار تفاوت معنی­داری میان کتابخانه های نهاد و کتابخانه های شهرداری تهران وجود دارد به طوری که این معیارها در کتابخانه­های نهاد بیشتر رعایت شده و کتابخانه­های نهاد از نظر کیفیت ساختمان بهتر از کتابخانه­های شهرداری ارزیابی شدند. در مورد ایمنی در برابر آتش سوزی، به استثنای یک مورد تفاوت معنی­دار که در کتابخانه­های نهاد رعایت شده بود، تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در شاخص دوم (ایمنی کتابخانه در برابر زلزله)، شاخص سوم (ایمنی کتابخانه در برابر طوفان و آب گرفتگی) و شاخص هشتم (حفاظت در برابر آسیب های ناشی از عوامل بیولوژیکی) تفاوت معنی­داری  بین دو جامعه پژوهش ارزیابی نشد و دو گروه تا حدود زیادی نزدیک به هم بودند. در شاخص پنجم (ایمنی کتابخانه در برابر سرقت و آسیب­رسانی منابع) در چهار معیار، شاخص ششم (ایمنی کارکنان) در دو معیار و در شاخص هفتم (حفاظت در برابر آسیب های ناشی از عوامل فیزیکی و شیمیایی) در هفت معیار تفاوت معنی­داری وجود داشت؛ به طوری که از جهت ایمنی در برابر سرقت و آسیب رسانی، ایمنی کارکنان، و حفاظت منابع در برابر آسیب های ناشی از دما، رطوبت، نور و... کتابخانه های شهرداری در شرایط بهتری ارزیابی شدند. در شاخص هفتم نیز در یک معیار تفاوت معنی­داری وجود داشت که در کتابخانه های نهاد رعایت شده بود. در کل، کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد و شهرداری از نظر رعایت شاخص های ایمنی در شرایط مناسبی قرار نداشتند. اصالت/ارزش: ارزش این مقاله که رویکرد تطبیقی جدیدی در حوزه مسائل ایمنی کتابخانه های عمومی است، در بازنمون نقاط ضعف و قوت به منظور آگاهی برنامه ریزان و مسئولان و ارائه راهکارهایی برای بهبود شرایط ایمنی کتابخانه ها می­باشد.  

کلیدواژه ها:

Safety ، Public library ، Protection ، Iran Public Libraries Foundation (IPLF) ، Municipality Organization for Culture and Arts (MOCA) ، Comparative study ، ایمنی ، کتابخانه عمومی ، حفاظت ، نهاد کتابخانه های عمومی کشور ، سازمان فرهنگی هنری شهرداری ، بررسی تطبیقی.

نویسندگان

زهره میرحسینی

Islamic Azad University, Tehran North branch

مهشید تقی چیزری

Islamic Azad University, Tehran North branch

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Bello, M. A. (۱۹۹۸). Library security, materials theft and mutilation ...
  • Cote, W. (۱۹۹۶). Controlling the human element. Library and archival ...
  • Ellis Badu, E. (۱۹۹۸). The preservation of library materials: a ...
  • Klaus j. R. (۱۹۹۲). Security in library buildings. Library building ...
  • Liu, Jiazhen (۱۹۹۹). Preservation of library materials in china: problems ...
  • UC Davis General Library: Administrative Unit Review (۲۰۰۲). Library safety ...
  • جمالی، فیض‎الله (۱۳۸۴). نگاهی به سیستم امنیت در کتابخانه ها. ...
  • جوکار، طاهره (۱۳۸۳). مبانی و اصول مدیریت امنیت در کتابخانه ...
  • دانش‎نوران، مریم (۱۳۷۵). بررسی چگونگی حفظ و مراقبت از مواد ...
  • رقابی، فرنوش (۱۳۷۷). بررسی شرایط ایمنی کتابخانه های مرکزی دانشگاه ...
  • شعبانی، احمد؛ مرجانی، سیدعباس (۱۳۸۶). ایمنی کتابخانه های وابسته به ...
  • عبدالله‎خان‎گرجی، مهناز (۱۳۸۳). دستورالعمل حفاظت و نگهداری آثار کاغذی. پیام ...
  • علومی، طاهره (۱۳۸۴). اداره کتابخانه. تهران: سمت ...
  • ناصری مالوانی، علیرضا (۱۳۸۵). امکان‎سنجی حفاظت و نگهداری نسخ‎خطی در ...
  • نیکنام، مهرداد (۱۳۸۱). بررسی وضعیت حفاظت و نگهداری مواد کتابخانه ...
  • نیکنام، مهرداد (۱۳۸۴). مقابله با آتش سوزی. تهران: سازمان اسناد ...
  • نمایش کامل مراجع