اثر زمان پیرسازی بر ریزساختار و رفتار خزشی سوپرآلیاژ IN۷۱۸ ساخته شده با ذوب گزینشی با لیزر

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 254

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ISME30_336

تاریخ نمایه سازی: 29 خرداد 1401

چکیده مقاله:

در تحقیق حاضر، سوپرآلیاژ IN۷۱۸ ساخته شده با ذوب گزینشی با لیزر (SLM) پس از عملیات حرارتی انحلالی در شرایط استاندارد و سه زمان ۱۸، ۳۶ و ۷۲ ساعت در دمای ⸰C۶۷۰ پیرسازی شدند. بررسی ریزساختاری با میکروسکوپ های نوری (OM) و الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM) و همین طور تفرق پرتو ایکس (XRD) نشان داد که پس از انحلال استاندارد، تنها کاربیدهای اولیه در دانه های آستنیتی زمینه باقی -ماند. پس از پیرسازی، فازهای ثانویه ˈɤ و ˈˈɤ در زمینه تشکیل -شدند. با افزایش زمان پیرسازی فاز ˈˈɤ به فاز δ برش خورد، که ادامه روند افزایشی زمان پیرسازی منجر به افزایش مقدار آن شد. سختی نمونه ها پس از انحلال در مقایسه با حالت خام کاهش و پس از پیرسازی افزایش پیدا کرد. با افزایش زمان پیرسازی سختی تا HV۶۱۰ افزایش یافت که نشان دهنده تردی بیش از حد است. نتایج آزمون خزش در دمای ⸰C۶۵۰ و تنش ثابت MPa ۶۸ نشان داد که بالاترین عمر مربوط به قطعات پیرسازی شده در ۱۸ ساعت به صورت هم دما است. بدین صورت می توان نتیجه گرفت که بهترین سیکل برای عملیات حرارتی IN۷۱۸ تولید شده با SLM انحلال در ⸰C۱۰۵۰ به مدت ۲ ساعت و پیرسازی هم دما در ⸰C۶۷۰ به مدت ۱۸ ساعت است.

نویسندگان

یزدان شجری

دانشجوی دکتری، پژوهشگاه مواد و انرژی، مشکین دشت، لبرز، ایران.پژوهشگر، مرکز ارزیابی استحکام و عمر مواد و پوشش، انستیتو توربین گاز، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران.

هادی خرمی شاد

دانشیار، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

محسن سمیعی

پژوهشگر، مرکز ارزیابی استحکام و عمر مواد و پوشش، انستیتو توربین گاز، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران گروه مهندسی مواد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، کرج، البرز، ایران

زهراسادات سیدرئوفی

استادیار، گروه مهندسی مواد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، کرج، البرز، ایران