تاثیر اندازه ذره و قطر ریشه بر استخراج اسید گلیسیریزیک از شیرین بیان با استفاده از التراسونیک: طراحی تجربی فاکتوریل و روش مدلسازی سطح پاسخ

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 118

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IFST-18-2_002

تاریخ نمایه سازی: 11 مهر 1401

چکیده مقاله:

در این پژوهش تاثیر اندازه ذره و قطر ریشه شیرین بیان بر میزان استخراج اسید گلیسیریزیک با استفاده از التراسونیک بررسی شد. از روش طراحی تجربی فاکتوریل کامل و روش سطح پاسخ برای تعیین سطوح پارامترها و مدل کردن پاسخ استفاده شد. متغیرهای مستقل شامل اندازه ذره ریشه شیرین بیان در سه سطح (۱۲۰ ≤، ۱۲۰-۶۰، ۶۰- ۳۵ مش) و قطر ریشه شیرین بیان در سه سطح (cm ۳ ≤، ۳ –۲، ۲ -۱) بود. میزان عصاره کلی و بازدهی اسید گلیسیریزیک به عنوان متغیرهای وابسته در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که قطر ریشه شیرین بیان تاثیر معنی داری بر بازدهی اسید گلیسیریزیک داشت، در حالی که تاثیر معنی داری بر اندازه ذره مشاهده نشد. بر اساس نتایج مدلسازی فرایند استخراج، شرایط بهینه حداکثرسازی میزان عصاره کلی از ریشه شیرین بیان شامل اندازه ذره،  μm۱۲۵≥ (mesh ۱۲۰ ≤) و قطر ریشه شیرین بیان، ۲۸/۳ سانتی متر حاصل شد که منجر به استخراج عصاره کلی از ریشه شیرین بیان به میزان ۱۶/۶۸ درصد وزنی گردید. شرایط بهینه بازدهی اسید گلیسیریزیک از ریشه شیرین بیان شامل اندازه ذره، μm ۱۲۵≥ (mesh ۱۲۰ ≤) و قطر ریشه شیرین بیان، ۷۲/۲ سانتی متر بود که منجر به استخراج اسید گلیسیریزیک از ریشه شیرین بیان به میزان ۰۲/۶ درصد وزنی گردید. همچنین مقایسه بین استخراج اسید گلیسیریزیک از شیرین بیان در حمام التراسونیک و با پراب التراسونیک نشان داد که میزان استخراج اسید گلیسیریزیک توسط پراب التراسونیک و در حمام التراسونیک مشابه و برابر با ۵/۵ درصد وزنی بود. به طور کلی از نتایج این پژوهش می توان ادعا کرد که روش سطح پاسخ یک روش مطمئن برای بهینه سازی شرایط فرایندی استخراج اسید گلیسیریزیک از ریشه شیرین بیان با استفاده از التراسونیک است.

نویسندگان

زرین نصری

سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ahmadi Hosseini, S. M., Souri, M.K., Farhadi, N., Moghaddam, M., ...
  • Ahmadian, H., Mirahmadi, F., Rashidzadeh, B., (۲۰۱۸). Effects of ultrasound ...
  • Douglas, J.A., Douglas, M. H., Lauren, D. R., Martin, R. ...
  • Hennell, J. R., Lee, S., Khoo, C. S., Gray, M. ...
  • Liao, J., Qu, B., Zheng, N., (۲۰۱۶). Extraction of glycyrrhizic ...
  • Mukhopadhyay, M., Panja, P., (۲۰۰۸). A novel process for extraction ...
  • نمایش کامل مراجع