نگرشی نو بر مدیریت احداث و توسعه گلستانهای گل محمدی

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 161

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICSDA06_027

تاریخ نمایه سازی: 27 اسفند 1401

چکیده مقاله:

گل محمدی یکی از ارزشمندترین و مشهورترین گیاهان دارویی جهان بشمار میرود. گل تر، گل خشک، گلاب، مربا خوراکی است. اسانس، گلاب و گل خشک از فرآورده های صادراتی آن است. اسانس در صنایع عطر سازی، آرایشی، درمانی قابل مصرف بوده و در درمان افسردگی و طب سنتی کاربرد فراوانی دارد . گل محمدی در شمال غرب کشور در استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان و همدان به قیزیل گول یا گل طلا معروف بوده و به جهت برخورداری از عطر و بوی خاص شهرت جهانی دارد و با فرهنگ و ادبیات بومی مرم این مناطق آمیخته شده و جایگاه ویژه ای در زندگی مردم منطقه دارد. بعلت تنوع محصولات و کاربرد های مختلف عطر، گلاب، گل و مراسم های و آیین های سنتی با فرهنگ مردم آمیخته شده است. ۱۰ درصد سطح زیر کشت این محصول در کشور به آذربایجان شرقی اختصاص دارد که بیش از ۶۰ درصد آن هم در شهرستان اسکو تولید میشود. ۳۰ درصد از کل تولید گل محمدی استان در مصارف خانگی مانند گل قند، مربا و شربت، پوره، غنچه بقیه در قالب گل، گلاب، عرقیجات و اسانس عرضه میشود. نظر به ارزش افزوده بالای گل محمدی و سود آوری اقتصادی آن، توسعه کشت گل محمدی و محصولات جانبی آن مثل گل پر، گل خشک، غنچه، پوره، گلاب و اسانس در استان، هرگونه سرمایهگذاری در صنایع جانبی و فرآوری آن، علاوه بر اینکه فرصت خوبی برای اشتغالزایی و رفع بیکاری جوانان ایجاد می کند. در حفاظت، کنترل و مهار سیلاب ها، جلوگیری از فرسایش خاک و حفظ و تقویت تنوع زیستی گونه های دارویی و مرتعی نقش موثری دارد .

نویسندگان

اکبر عبدی قاضی جهانی

عضو هیات علمی، دکترای اصلاح نباتات، بخش جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران.

نگار ولی زاده

دکترای فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، پژوهشگر بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران