طراحی و روانسنجی «مقیاس حس مکان در محله ی شهری» در شهر زنجان

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 146

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JHPM-12-3_005

تاریخ نمایه سازی: 2 خرداد 1402

چکیده مقاله:

مقدمه: حس کلی که پس از ادراک نسبت به محیط خاص در فرد به وجود می آید، "حس مکان" نامیده می شود که یکی از عوامل مهم در برنامه ریزی و مدیریت شهری است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و روانسنجی "مقیاس حس مکان در محله ی شهری" در ساکنان محله کارمندان شهر زنجان انجام شد. روش کار: پژوهش حاضر، از نوع روش شناسی است. در ابتدا، مروری وسیع بر متون مربوط به موضوع پژوهش شامل اسناد کتابخانه ای و مقالات علمی از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ میلادی انجام و با تحلیل آن ها در قالب فرم استخراج داده ها، "مقیاس حس مکان در محله ی شهری" طراحی شد. سپس نسبت روایی محتوا و  شاخص روایی محتوای مقیاس با نظرخواهی از  ۱۵ تن متخصص رشته های معماری و برنامه ریزی شهری با روش نمونه گیری هدفمند به روش گلوله برفی انجام شد. روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی و روایی همگرا و روایی واگرا با توزیع مقیاس بین ۴۸۰ تن ساکن محله کارمندان شهر زنجان به روش در دسترس بررسی گردید. پایایی ترکیبی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ محاسبه شد. داده ها، در نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۲ و آموس نسخه ۲۴ و پی ال اس نسخه ۳ تحلیل گردید. یافته ها: در بخش کیفی، "مقیاس حس مکان در محله ی شهری" با ۵۰ عبارت طراحی شد. در بخش کمی، نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا اندازه گیری شد و ۱۸ عبارت حذف و ۳۲ عبارت باقی ماند. روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی با ۴۸۰ تن ساکنان محله کارمندان شهر زنجان انجام و نتایج، ۳ زیرمقیاس معنایی (ادراکی-احساسی)، فضایی (فرمی-کالبدی) و اجتماعی (عملکردی-فعالیتی) را نشان داد. روایی همگرا ۵۲۵/۰ و روایی واگرا ۷۸/۰ به دست آمد. پایایی ترکیبی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ، برای ۳ زیرمقیاس معنایی (ادراکی-احساسی)، فضایی (فرمی-کالبدی) و اجتماعی (عملکردی-فعالیتی) به ترتیب ۸۳/۰، ۸۷/۰ و ۸۷/۰ و برای کل مقیاس، ۹۳/۰ به دست آمد. نتیجه گیری: "مقیاس حس مکان در محله ی شهری" با ۳۲ عبارت و ۳ زیرمقیاس، روا و پایا می باشد. پیشنهاد می گردد از مقیاس طراحی شده در پژوهش های مرتبط با حس مکان در محله ی شهری و برنامه ریزی شهری استفاده شود.

نویسندگان

معصومه شاکری نژاد

دانشجوی دکتری شهرسازی، گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

عاطفه دهقان توران پشتی

استادیار، گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

اسماعیل شیعه

استاد، گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ebrahimi M. [Introduction and review of the book: Space and ...
  • Qalambor Dezfuli M, Naghizadeh M. [Urban space design in order ...
  • https://doi.org/۱۰.۲۲۴۵۲/jdbe.vol۱۵no۱.۲ https://hoviatshahr.srbiau.ac.ir/?_action=articleInfo&article=۳۱۶۴ Mirgholami M, Ayashm M. [Conceptual model of evaluating sense of ...
  • Guadagnoli E, Velicer WF. [Relation of sample size to the ...
  • Bagheri H, Yaghmaei F, Ashktorab T, Zayeri F. [Development and ...
  • Rezaei O, Mazloum Khorasani M, Magdi AA. [Studying the effect ...
  • Rakei Bonab N, Haghighatian M, Jahanbakhsh I. [Sociological explanation of ...
  • Kashi H, Bonyadi N. [Stating the Model of Identity of ...
  • نمایش کامل مراجع