سطح بندی ریسک منابع آب آشامیدنی روستاهای دشت سرخون بندرعباس (مطالعه موردی: دهستان سرخون - بخش قلعه قاضی شهرستان بندرعباس)

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 122

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GEOIAU-4-1_006

تاریخ نمایه سازی: 8 شهریور 1402

چکیده مقاله:

چکیده    آب یکی از اصلی ترین نیازهای بشر است. آب، مایه حیات و علت شکل گیری بسیاری از سکونت گاه ها در سطح زمین است. کمبود آب آشامیدنی سالم، به خصوص در کشورهای جهان سوم و از جمله کشور ما، به عنوان یکی از معضلات اساسی مطرح است. عدم کنترل در کیفیت و میزان برداشت و مصرف بی رویه آن می تواند این معضلات را تشدید کند و تهدیدهای جدی به بار آورد. از این رو لازم است ضمن اعمال سیاست های اصولی به جنبه های مختلف این منبع حیاتی توجه شود. یکی از جدیدترین رویکرد ها در این زمینه، مدیریت ریسک است که سازمان بهداشت جهانی نیز بر اهمیت استفاده از آن تاکید دارد (Swedish,۲۰۰۹,۱۳). پژوهش حاضر با شناسایی و سطح بندی ریسک هایی که منابع آب آشامیدنی را در مراکز روستایی آبخوان سرخون تهدید می کنند، اقدام به اولویت بندی و سطح بندی این مراکز بر اساس میزان ریسک موجود در منابع آب آشامیدنی آن نموده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی به شیوه پیمایشی و با تهیه پرسش نامه از دیدگاه دو گروه دهیاران و مسئولین انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، آبخوان سرخون و دهیاران روستاهای دهستان سرخون و۲۰نفر از مسئولینی بوده اند که به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. نهایتا این روستاها با استفاده از مدل AHP (تحلیل سلسله مراتبی) وTopsisرتبه بندی و به پنج سطح شامل: روستاهای با ریسک بسیار بالا، روستاهای با ریسک بالا، روستاهای با ریسک متوسط، روستاهای با ریسک کم و روستاهای با ریسک بسیار کم تقسیم شدند.

نویسندگان

احمد نوحه گر

دانشیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان

فاطمه ریاحی چلوانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبخیزداری، دانشگاه هرمزگان

ناهید اکبری سامانی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • منابعبابایی، محمدعلی، و حمیدرضا وزیرزنجانی(۱۳۸۵). مدیریت ریسک، رویکردی نوین برای ...
  • شرکت آب و فاضلاب روستایی شهرستان بندر عباس(۱۳۸۶)نوری سپهر، محمد، ...
  • Internal world bank report,(۲۰۰۴)Rauret G. Galseran, M.T., Rubio, R., Rius, ...
  • Tanwir, F. A. Saboor and M.H. Shan.۲۰۰۳.Water contamination health hazards ...
  • نمایش کامل مراجع