جایگاه حفاظتی بلندمازو (Quercus castaneifolia C.A. Mey.) در ایران

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 69

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IRNAT-7-5_016

تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1402

چکیده مقاله:

بسیاری از گیاهان شناخته شده انحصاری با پراکنش محدود، در معرض خطر انقراض قرار دارند و حفاظت و پیشگیری از انقراض آنها ضروری است. گونه Quercus castaneifolia انحصاری منطقه ای و رویشگاه آن کوه های قفقاز و شمال ایران است. جایگاه حفاظتی این گونه بر اساس معیار ها و شاخص های IUCN بررسی شد. میزان حضور گونه در محدوده انتشار آن، ۱۵۳۱۷۲ کیلومتر مربع برآورد شد و در گروه LC (با حداقل نگرانی) قرار گرفت، بر اساس محدوده حضور (EOO) نیز، هیچ خطری این گونه را تهدید نمی کند. از ۳۶ جمعیت این گونه در رویشگاه های مختلف کشور موفق به جمع آوری نمونه گیاهی و اطلاعات رویشگاهی شدیم که بر اساس این مشاهده ها و اندازه گیری ها، سطح تحت اشغال گونه ۱۳۳۹ کیلومتر مربع محاسبه و آسیب پذیر ارزیابی شد، ولیکن بر اساس گزارش های موجود در رابطه با سطح جنگل های شمال، مطالعات و مشاهده های میدانی نگارندگان، گونه Q. castaneifolia در مناطق شمال کشور از سطح دریا تا ارتفاعات فوقانی جنگل، پوششی وسیع، پیوسته و خوب داشته است، به طوری که یکی از گونه های غالب (Dominant) محسوب می شود، توده جنگلی و جامعه گیاهی تشکیل می دهد و زادآوری خوبی نیز دارد. بنابراین، بر اساس وضعیت موجود، این گونه در ایران به طور جدی در معرض تهدید نیست و نگرانی در مورد آن کم است. ولیکن با توجه به شرایط شکننده موجود در جنگل های هیرکانی و رویشگاه های پایین دست آن که در معرض تخریب هستند، به علاوه بهره برداری بی رویه از چوب گونه بلند مازو به عنوان الوار و سخت و فشرده شدن خاک پای درخت، بقا و ادامه حیات آن با مشکل مواجه خواهد شد. بنابراین، با توجه به خطراتی که امروزه آن را تهدید می کند و اینکه با کاهش جمعیت روبه رو است، نظارت و ارزیابی مداوم این گونه با ارزش جنگل های هیرکانی باید در دستور کار سازمان های ذی ربط از جمله سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور قرار گیرد، همچنین، محققان گیاه شناس باید با بررسی های میدانی دوره ای، وضعیت حفاظتی گونه را به مسئولان مرتبط گزارش کنند تا حفاظت و حمایت لازم از آن به عمل آید. به علاوه گسترش کاشت آن در پارک ها، درخت کاری ها، باغ های گیاه شناسی و آربراتوم ها به حفظ و نگهداری این گونه ارزشمند در کشور کمک شایان توجهی خواهد کرد.

نویسندگان

محمد مهرنیا

استادیار پژوهش، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.

مصطفی اسدی

استاد پژوهش، بخش گیاه شناسی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

ایوب مرادی

محقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • پناهی، پ. و جم زاد، ز.، ۱۳۹۶. جایگاه حفاظتی بلوط ...
  • پناهی، پ.،۱۳۹۰. بررسی تنوع گونه های بلوط ایران با استفاده ...
  • ثابتی، ح.، ۱۳۷۳. جنگل ها، درختان و درختچه های ایران. ...
  • جلیلی، ع. و جم زاد، ز.، ۱۳۹۵. طرح تعیین جایگاه ...
  • جوانشیر، ک.، ۱۳۴۸. طبقه بندی جدید بلوط های دنیا. نشریه ...
  • جوانشیر، ک.، ۱۳۵۱. گونه های جدید جنس بلوط در جنگل ...
  • مهرنیا، م. و اسدی، م.، ۱۴۰۰. مطالعه سیستماتیکی تیره راش ...
  • مهرنیا، م.، جم زاد، ز. و جلیلی، ع.، ۱۳۹۹. جایگاه ...
  • نادری شهاب، م.، ۱۳۹۱. بلوط های ایران. انتشارات آزاد پیما، ...
  • نمایش کامل مراجع