فراتحلیل اثربخشی مداخلات تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر کارکردهای اجرایی و عملکرد ریاضی کودکان دارای اختلال یادگیری ویژه

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 60

فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-10-3_006

تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: اختلال یادگیری ویژه، اختلالی عصب تحولی است که یادگیری خواندن، نوشتن، و ریاضیات را با دشواری ­هایی مواجه می­ کند. تحریک الکتریکی فراجمجمه­ ای یکی از مداخلاتی است که جهت بهبود اختلال یادگیری استفاده می­ شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف ترکیب نتایج پژوهش­ های انجام شده و کسب یک نتیجه­ کلی درباره میزان اثربخشی این مداخلات در بهبود کارکردهای اجرایی و عملکرد ریاضی افراد دارای اختلال یادگیری و کشف متغیرهای تعدیل کننده­ احتمالی با روش فراتحلیل انجام شد. روش: جامعه آماری پژوهش، کلیه مطالعات منتشر شده شامل مقاله و پایان نامه با موضوع اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ­ای بر کارکردهای اجرایی و عملکرد ریاضی بود که با جستجوی سیستماتیک و اعمال ملاک­ های ورود و خروج، ۲۱ مطالعه جهت ورود به فراتحلیل انتخاب شد و ۶۴ اندازه اثر از نوع d کوهن از این مطالعات استخراج شده و با نرم افزار CMA۳ تحلیل شد. یافته ­ها: یافته­ ها نشان داد که اندازه اثر ترکیبی محاسبه شده در هر دو مدل اثرات ثابت و تصادفی معنادار است که بر اساس ملاک تفسیری کوهن مقداری متوسط ارزیابی شد. همچنین اندازه اثر تحریک الکتریکی فراجمجمه ­ای با روش نویز تصادفی بیش از تحریک مستقیم و متناوب بود. نتایج فرارگرسیون نیز نشان داد که سن، نقش پیش­بینی کننده و تعدیل ­کننده دارد و در سنین پایین­ تر می­ توان اثربخشی بهتری انتظار داشت. نتیجه ­گیری: می­توان تحریک الکتریکی فراجمجمه ­ای به خصوص روش نویز تصادفی را به عنوان یکی از مداخلات کارآمد در بهبود کارکردهای اجرایی و عملکرد ریاضی کودکان دارای اختلال یادگیری ویژه در نظر گرفت.

نویسندگان

سعید محمدی مولود

Faculty of Education and Psychology, University of Tabriz, Iran

شهرام واحدی

Department of Educational Psychology, Faculty of Education and Psychology, University of Tabriz, Iran

سمیه حیثیت طلب

Department of Neuroscience, Faculty of Education and Psychology, University of Tabriz, Iran

مجتبی سلطانلو

Department of Psychology, Faculty of Psychology, University of Surrey, UK and Department of Child Psychology, University of Johannesburg, South Africa

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Boyle JR, Forchelli GA. Differences in the note-taking skills of ...
  • Freilich R, Shechtman Z. The contribution of art therapy to ...
  • نمایش کامل مراجع