کارایی گیاه دارویی ریحان ، Ocimum basilicum L. بر مراحل زیستی سوسک کلرادوی سیب زمینی Leptinotarsa decemlineata (Say)

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 704

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AGRIBIOTECH03_032

تاریخ نمایه سازی: 27 تیر 1392

چکیده مقاله:

استفاده از موجودات زنده به ویژه گیاهان برای کنترل آفات به عنوان جایگزین هایی برای حشره کش های مصنوعی به منظور جلوگیری از آلودگی های محیط زیست امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است. سوسک کلرادوی سیب زمینی Leptinotarsa decemlineata (Say)، یکی از آفات مهم سیب زمینی در سراسر جهان از جمله ایران است که کنترل این آفت با آفت کش های شیمیایی محدودیت های متعددی دارد. لذا ترکیبات حشره کش با منشا گیاهی یکی از روش های امید بخش برای کنترل این آفت محسوب می شود. در این پژوهش تاثیر حشره کشی عصاره گیاه ریحان Ocimum basilicum L روی تفریخ تخم، مرگ و میر لارو سن دوم، لارو سن چهارم و حشرات کامل سوسک کلرادوی سیب زمینی مورد بررسی قرار گرفت. این بررسی در اطاقک رشد و در دمای 1 25± درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و شرایط نوری 16:8 انجام گرفت. این آزمایش با 6 تکرار و در 5 غلظت عصاره گیاه ریحان (5 - 0/5 درصد) و 3 دوره زمانی ( 24،48 و 72 ساعت) انجام داده شد. همچنین برای تفریخ تخم بعد از تاثیر عصاره بر آن، بعد از پنج روز میزان تفریخ بررسی گردید. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصاره و زمان، تاثیر حشره کشی بر مراحل زیستی به طور معنی داری افزایش می یابد به طوری که در بالاترین غلظت ( 5 درصد) و در بالاترین زمان ( 72 ساعت) میزان مرگ و میر لارو سن دوم، لارو سن چهارم و حشرات کامل به ترتیب 70 ، 51 ، 35 درصد بود. مقادیر LC50 محاسبه شده عصاره گیاه ریحان بر تخم، لارو سن دوم، لارو سن چهارم و حشرات کامل به ترتیب 21518،134406 ، 60031 و 153598 پی.پی.ام. بود. بنابراین عصاره این گیاه به دلیل ایمن بودن و تاثیر حشره کشی رضایت بخشی که دارد می تواند در مدیریت کنترل سوسک کلرادوی سیب زمینی به منظور حذف سموم شیمیایی استفاده گردد.

کلیدواژه ها:

گیاه دارویی ، سوسک کلرادوی سیب زمینی ، ریحان ، مراحل زیستی

نویسندگان

اکرم تقی زاده ساروکلایی

دانشجوی دکتری حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی

قدیر نوری قنبلانی

استاد حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Gokce, A., Whalon, M. E., Cam, H., Ynar, Y., Demirtas, ...
  • Ketoh, C. _ Glitoh, A. I. and Huignard, J. 2002. ...
  • Kostic, M., Popovic, Z., Brkic, D., Milanovic, S. Sivcev, I. ...
  • Pavela, R. 2004. Insecticidal activity of certain medicinal plants. Fitotrapia.75: ...
  • Pedigo, L. P. 1999. Entomology and Pest Management. 3rd Edition. ...
  • Scott, I. _ Jensen, H., Scott, J. G., Isman, M. ...
  • نمایش کامل مراجع