آرامسازی خیابان های محلی؛ گامی به سوی ایمن سازی و مناسب سازی فضاهای (محلات) مسکونی، مطالعه موردی: خیابان نعیم آباد شهر یزد

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,959

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GUPSD01_1051

تاریخ نمایه سازی: 21 تیر 1393

چکیده مقاله:

طی جند دهه اخیر، در راستای جهت حضور هر چه بیشتر شهروندان در فضاهای شهری و به تبع آن بسترسازی افزایش تعاملات اجتماعی، ارام سازی خیابان های محلی به یکی از جنبش های نوین شهرسازی تبدیل شده است. بطوریکه جوامع پیشرفته یا حتی بسیاری از کشورهای در حالتوسعه، به صرافت هر چه انسانی تر کردن محیط های شهری خود افتاده اند تا آنجایی که این مساعی در جهان امری عادی محسوب می شود. این در حالی است که متدسفانه در کشور ما هنوز طراحی و برنامه ریزی در راستای حاکمیت هر چه بیشتر خودرو صورت می گ یرد. اینامر به خصوص در مناطق مسکونی که از یک بایستی محیطی امن و ایمن را برای ساکنانش فراهم آورد و از سویی دیگر متضمن آرامش ایشان باشد، کمتر مورد توجه قرار می گیرد. لذا این پژوهش با هدف ک مک به آشنایی با تکنیک های آرام سازی و ارائه راهکارها و اقدامات عملی در راستای آرام سازی، ایمن سازی و مناسب سازی خیابان های محلی در یک نمونه موردی (خیابان نعیم آباد در شهر یزد) کاربست یافت. از این رو از روش تحقیق توصیفی در راستای شناسایی تکنیک های آرام سازی در مرحله تدوین مبانی و با مراجعه به منابع کتابخانه ای بهر گرفته شده است. همچنیناز روش تحقیق تحلیلی در مرحله سنجش وضعیت استفده شده است. ن هایتاً در جهت ارزیابی آلترناتیوها تعیین ضرایب مربوط به هر شاخص و ارزش دهی آنها در نرم افزار Expert Choice انجام گرفته است. نتایج پزوهش نشان داد وضعیت خیابان نعیم آباد به عنوان معبر اصلی و مرکز خطی محله فاقد هر گونه تمهیداتی در راستای آرام سازی و ایمن سازی است که این امر تردد عابرین پیاده را با مشکلات عیدیده ای مواجه کرده است. بر این مبنا مهمترین دستاورد پژوهش پیش رو ارائه راهکارهای طراحانه و اقدامات عملی در قالب طرح پیشنهادی منتخب در جهت آرام سازی، مناسب سازی و ایمن سازی خیابان نعیم آباد می باشد.

نویسندگان

الهام کارآموز

دانشجوی ارشد مهندسی شهرسازی (برنامه ریزی شهری) دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد

زهرا فخارزاده

دانشجوی ارشد مهندسی شهرسازی (برنامه ریزی شهری) دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد

زهره میری

دانشجوی ارشد مهندسی شهرسازی (برنامه ریزی شهری) دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • چاوشی، ام‌ی، پوری(1387)، روش های نوین آرام سازی ترافیک، فصلنامه ...
  • صفارزاده، محمود، ابوالحسن نژاد، _ (1385)، ارا ئه الگویی برای ...
  • قریب، فریدون، (1387)، شبکه ارتباطی در طراحی شهری، دانشگاه تهران: ...
  • م‌ی‌بها، بابک، اسدامرج‌ی، مرتضی، (1386)، آرام سازی، تهران : سازمان ...
  • طرح جامع شهر یزد، (1388) _ وزارت مسکن و شهرسازی، ...
  • مرکز اطلاعات علمی و تخصصی حمل و نقل و ترافیک ...
  • Litman. T, (1999), Traffic calming benefits, costs and equity impact. ...
  • Whitlock and Weinberger, (203), City of sebastopol traffic calming guideline ...
  • نمایش کامل مراجع