ارزیابی تحمل به شوری در لاین های اینبرد نوترکیب گندم با استفاده از شاخص های تنش شوری

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 557

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AGROCONGRESS03_210

تاریخ نمایه سازی: 8 اردیبهشت 1396

چکیده مقاله:

به منظور ارزیابی شاخص های تحمل به شوری و درک واکنش اینبرد لاین های گندم به تنش شوری، آزمایشی در سال زراعی 1391 بر روی 319 لاین نوترکیب خالص (RIL F7) گندم نان، حاصل از تلاقی رقم روشن (متحمل به شوری) و رقم فلات (حساس به شوری)، به همراه والدین و 3 شاهد ( ارگ، بم و کویر) در قالب طرح آلفا لاتیس با 2 تکرار در دو مکان (شاهد و تنش) در ایستگاه تحقیقات شوری یزد انجام شد. به منظور ارزیابی تحمل به شوری لاین های اینبرد تعداد 8 شاخص تحمل به شوری شامل شاخص حساسیت به تنش، شاخص تحمل، شاخص بهره وری متوسط، شاخص میانگین هندسی بهره وری، شاخص میانگین هارمونیک، شاخص تحمل به تنش، شاخص شدت تنش و شاخص تحمل تنش تغییریافته بر اساس عملکرد لاین ها در محیط تنش و بدون تنش محاسبه شدند. ضریب همبستگی بین شاخص ها نشان داد که شاخص های MP، TOL، STI و GMP بالاترین ضرایب همبستگی را با عملکرد در شرایط نرمال داشتند، همچنین شاخص های Harm، MSTI، GMP و STI بالاترین ضرایب همبستگی مثبت را با عملکرد در شرایط تنش شوری دارا بودند. تجزیه به مولفه ها برای شاخص های تحمل به شوری دو مولفه شناسایی نمود که مولفه اول پایداری عملکرد و تحمل به تنش شوری و مولفه دوم، حساسیت به تنش شوری و پتانسیل عملکرد نامیده شد. نتایج نشان دادند که در شرایط بدون تنش لاین های شماره 117، 151، 42 و 33 و در شرایط تنش لاین های 56، 151، 75 و 305 بیشترین عملکرد دانه را داشتند. شاخص های MP، GMP و STI جز بهترین شاخص ها برای شناسایی لاین های برتر می باشند، با استفاده از روش ترسیمی بای پلات دو مولفه های اصلی اول، لاین های 313، 164، 151، 5، 33، 41، 115، 117، 42، 20، 107 و 132 به عنوان ژنوتیپ های متحمل با عملکرد بالا شناسایی شدند.

کلیدواژه ها:

گندم ، تنش شوری ، شاخص های مقاومت به شوری

نویسندگان

فراز صادقی مقدم

دانشجوی کارشناسی مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی – زراعت و اصلاح نباتات ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • مهرابی، ع. ا. 1381 _ بررسی کالزایی و باززایی کلزا ...
  • فرشادفر، ع. فرشادفر، م. معروفی، الف. 1380. جایگاه کروموزومی کنترل ...
  • Munns, R. 2002. Comparative physiology of salt and water stress. ...
  • Yeo, A. R., and Flowers, T. J. 1989. Selection for ...
  • Fernandez, G.C.J., 1993. Effective selection criteria for assessing plant stress ...
  • Fisher, R.A., and R. Maurer. 1978. Drought resistance in spring ...
  • Rosielle, A. A and Hamblin, J .1981. Theoretical aspects of ...
  • Golestani Araghi, S., and M.T. Assad. 1998. Evaluation of four ...
  • Bidinger, F.R., and J.R. Witcombe. 1989. Evaluation of specific drought ...
  • نمایش کامل مراجع