بررسی کیفی، فنی و مالی بکارگیری الک های مختلف بر افت مفید و غیر مفید دانه ارقام گندم آبی و دیم در برخی استان های اقلیم معتدل کشور

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 53

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JAMTB-8-2_001

تاریخ نمایه سازی: 29 مهر 1402

چکیده مقاله:

تعیین دقیق میزان افت گندم در مراکز خرید، از جمله مواردی است که همواره جزو دغدغه های دولت برای ایجاد اطمینان خاطر کشاورزان از خرید عادلانه محصول گندم می باشد. در این تحقیق عملکرد چهار نوع الک جداساز با مش بندی های ۲×۲، ۲۰×۲، ۲۰×۱/۷ و ۲۰×۱/۵میلی متر برای جداسازی ناخالصی ها در ارقام غالب گندم آبی و دیم، در سه استان سمنان، فارس و کرمانشاه از اقلیم معتدل کشور از نظر کیفی، فنی و مالی مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، در صورت الک کردن گندم با الک ۲۰×۲ میلیمتر، بیشترین میزان پروتئین و حجم رسوب زلنی مشاهده گردید، هرچند که این تغییرات در خصوصیات نانوایی از جمله میزان سختی دانه قابل ملاحظه نبود. علاوه بر این نمونههای الک شده با الک ۲۰×۱/۵ میلیمتر از کمترین میزان عدد فالینگ برخوردار بودند. میانگین افت غیرمفید در ارقام گندم های آبی و دیم به ترتیب ۱/۵۵ و ۱/۶۱ درصد و میانگین افت مفید ارقام گندم در الک های مش ۲۰×۲ ، ۲۰×۱/۷ ، ۲×۲ و ۲۰×۱/۵ میلیمتر به ترتیب ۴/۷ ، ۱/۸۵ ، ۰/۶ و ۰/۰۸۴ درصد در استانهای هدف مشخص شد. با تغییر الک جداسازی از الک مش۲×۲ میلیمتر به الک های مش ۲۰×۲ و۲۰×۱/۷ میلیمتر، میزان افت مفید بالاتر رفته و ارزش مالی گندم خریداری شده در مراکز خرید پایین تر می آید. همچنین در جداسازی مقدماتی ناخالصی ها الک مش ۲×۲ میلیمتر نسبت به الک های دیگر کارایی بهتری داشت. بنابراین، کاربرد الک مش۲×۲ میلیمتر برای تعیین افت مفید گندم در مراکز خرید استان های هدف می تواند مفید و به نفع کشاورزان باشد.

نویسندگان

حمیدرضا گازر

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

هرمز اسدی

استادیار پژوهش تحقیقات اقتصاد کشاورزی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

فریبا نقی پور

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • AACC. (۲۰۰۰). Approved Methods of the American Association of Cereal ...
  • Anonymous (۲۰۲۲). Quality guidelines for buying domestic wheat (characteristics, permissible ...
  • Carter, B.P., Morris, C.F., and J.A. Anderson (۱۹۹۹). Optimizing the ...
  • Gazor, H.R. (۲۰۲۱). Evaluation of different types of sieves’ effect ...
  • Gazor, H.R., Hamidi, A. and R.Adelzadeh (۲۰۱۷). Investigating physical losses ...
  • Farajzadeh, Z. and A.Shah Wali (۲۰۱۰). Hamedan province agriculture image. ...
  • Mirzazadeh, A., Abdellahpour, S. and M. Moghaddam (۲۰۱۴). Affecting variable ...
  • نمایش کامل مراجع